De bedreiging van ransomware

Ransom-wat?’, horen we je denken. Geen nood, we leggen je graag uit wat het is, wat het gevaar is én wat je zelf kunt doen om risico’s te beperken.

Wat is ransomware?

Ransomware, cryptoware en andere kwaadaardige software behoren deze dagen tot de grootste internetgevaren. Deze software versleutelt of verminkt je bestanden. Op deze manier heb je hier geen toegang meer toe. ‘Ransom’ betekent ‘losgeld’ en de naam zegt ’t al: om de bestanden te herstellen, vraagt de software om geld.

Wat zijn de gevaren van ransomware?

De ransomware versleutelt dus je bestanden, zodat deze niet meer leesbaar zijn. Helaas beperkt ransomware zich niet tot je pc: ook veel apparaten als IP-camera’s, slimme thermostaten en printers zijn immers tegenwoordig op het internet aangesloten. Voor deze apparaten zijn geen antivirus of antimalware-oplossingen, maar ze moeten wél beveiligd worden.

Alleen versleutelde bestanden, of is er meer aan de hand?

Natuurlijk is het enorm vervelend als er bestanden binnen je netwerk versleuteld zijn en je hier geen toegang meer toe hebt. Echter, dat is niet het enige probleem van ransomware. Als de ransomware toegang heeft tot je bestanden – dan wel op je pc, dan wel op je printer of thermostaat – wordt dit gezien als een datalek. Naast de versleutelde bestanden, is ook dat een serieus probleem!

Wat moet en kun je doen als gebruiker?

In het geval van een datalek, ben je sinds begin dit jaar verplicht hier een melding van te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Omdat we geloven in ‘voorkomen is beter dan genezen’ vertellen we je graag wat je eraan kunt doen om dit te vermijden.

 1. Zorg voor een optimale bescherming van je bedrijfsinformatie

  Dat betekent dat je tenminste voorzien moet zijn van een goede firewall, virusscanner en spamfilter.

 2. Zorg voor goede recovery-procedures

  Er kan onverhoopt natuurlijk altijd iets mis gaan. Zorg daarom voor goede backup en recovery-procedures en test deze regelmatig. Zo kun je de schade zoveel mogelijk herstellen en ben je niet direct al je bestanden kwijt.

 3. Scan realtime het in- en uitgaande netwerkverkeer

  Er zijn verschillende slimme oplossingen om het verkeer over je netwerk realtime in de gaten te houden. Zo krijg je direct een melding als er iets afwijkends gebeurt, en kun je direct ingrijpen om schade te voorkomen of binnen de perken te houden.

Onze oplossing voor dit probleem: De Cyber Save Check

We nemen de beveiliging van je netwerk en bestanden heel serieus. Daarom denken en kijken we graag met je mee. Want hoe weet je nu of de beveiliging echt in orde is binnen je organisatie? En hoe kun je voldoen aan de eisen die de wet stelt? Om dat soort vragen te beantwoorden, hebben we bij SHS de Cyber Save Check ontwikkeld.

Deze onafhankelijke audit houdt het volgende in:

 • Uitgebreide analyse van de beveiliging van je ICT-systemen en computernetwerk
 • 14-daagse analyse van het netwerkverkeer, om er zeker van te zijn dat er geen datalekken of andere ongewenste communicatie van of naar je bedrijf plaatsvindt
 • Rapport met de bevindingen en adviezen met betrekking tot eventueel geconstateerde problemen

Meer weten over de risico’s, uitdagingen én oplossingen op het gebied van ransomware en datalekken? We vertellen je graag meer. Neem voor meer informatie of een vrijblijvende offerte contact met ons op. Dat kan via e-mail of telefonisch via 0341 35 75 75. We helpen je graag verder.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie